Акції та знижки Подарункові сертифікати
Замовити дзвінок

Чому лікування карієсу не варто відкладати

25 Nov 2021

Всі ми знаємо, що таке карієс і чим може загрожувати, це одна з найпоширеніших стоматологічних хвороб. Але багато хто думає, що якщо зуби не болять, то можна не поспішати з походом до лікаря і не витрачати даремно гроші.

Чекають, поки раніше непомітний карієс не пошириться і почне завдавати незручностей. У цій статті ми пояснимо, чому такий підхід до власного здоров'я помилковий.

Чому лікування карієсу необхідне на початкових етапах

Перш за все варто відзначити, що чим занедбаніше будь-яке стоматологічне захворювання, тим його дорожче і довше лікувати. На початковій стадії, якщо ще не виникли каріозні порожнини, зуби не потребують пломбування. Якщо пляма розростається і утворюється невелика порожнина, потрібно традиційне лікування зубного карієсу. Якщо звернутися до стоматолога вчасно – може не знадобитися анестезія, пломби будуть невеликі та процедура триватиме недовго.

До чого ж може привести непомічений одразу карієс:

  • поява кісти (руйнування кісткової тканини);
  • такі запальні хвороби, як пульпіт, періодонтит та флюс;
  • ускладнення на шлунок та серцево-судинну систему.

Крім таких серйозних наслідків, карієс викликає неприємний запах із рота і, звичайно, призводить до неестетичного вигляду уражених зубів.

Також варто зазначити, що якщо ускладнення даної хвороби наздожене вас у невідповідний момент — наприклад, у відпустці або у відрядженні — поїздка і ваші плани будуть неминуче зіпсовані.

Як зрозуміти, що у вас карієс у початковій стадії

Насамперед обов'язково регулярно відвідуйте стоматолога заради профілактики. Робити це варто приблизно раз на півроку, і це дозволить вчасно виявити всі проблеми у ротовій порожнині та не довести ситуацію до ускладнень.

Початкові симптоми карієсу такі:

  • білі, мелоподібні та пігментовані плями на емалі;
  • незначна чутливість зубів, особливо як реакція подразники.

Варто також запідозрити у себе розвиток карієсу, якщо ви недостатньо уваги приділяєте гігієні ротової порожнини, маєте генетичну схильність або погано харчуєтеся (отримуєте мало вітамінів, зокрема фтору та кальцію).

Як не допустити карієс

Звичайно, краще запобігти захворюванню, ніж лікувати його. Ми дамо вам кілька порад щодо профілактики карієсу, щоб ви могли зберегти здорову посмішку надовго:

  • Ретельно доглядайте свою ротову порожнину: використовуйте не тільки зубну пасту і щітку, але й додаткові засоби — флос, ополіскувач та ін.
  • Відвідуйте професійне чищення зубів у стоматології.
  • Вчасно лікуйте будь-які патології зубного ряду.
  • Відкоригуйте раціон, щоб отримувати у достатній кількості вітаміни і менше вживати солодкого.
  • Уникайте занадто гарячої або холодної їжі, контрасту температур.

Всі ці правила, звичайно, не позбавляють необхідності регулярно проходити огляд у лікаря. Стоматологічна клініка «Смайл» пропонує весь комплекс стоматологічних послуг мешканцям та гостям Запоріжжя, успішно здійснюючи лікування зубного карієсу на будь-якій стадії.

Всі матеріали
Залишились питання?
Заповніть форму і ми самі Вам передзвонимо!