Акції та знижки Подарункові сертифікати
Замовити дзвінок

Як привчити дитину до чищення зубів?

20 Jun 2022

В Україні 15% однорічних діток із молочними зубами, які ледве встигли зрости, стають жертвами карієсу, а 9 із 10 першокласників йдуть до школи з уже зіпсованими зубами. У початковій школі захворювання на карієс досягає піку в 95% уражених зубів.

Гігієна ротової порожнини дуже важлива з раннього віку. Важливо розуміти, що за здоров'я зубів дитини несуть відповідальність батьки. Тому питання «Чому у дитини в такому ранньому віці стільки зубів, уражених карієсом?» повинен ставити лікар батькам, а чи не навпаки.

Багато батьків припускаються помилки, не надаючи значення цій процедурі та наслідкам, які виникають без системного та правильного догляду за зубами дитини. Привчити дитину до чищення зубів дуже не просте завдання, що вимагає величезного запасу терпіння та трохи фантазії.

У дитини перші зубки можуть з'являтися з 6-7 місяців. У цьому віці малюк ще не може сам чистити зуби. Як альтернатива, можна намотувати на палець марлю та прибирати наліт. Сама процедура займає до хвилини, важливо привчити дитину до регулярності (вранці та ввечері).

У 1,5 року чистку зубів варто здійснювати разом, необхідно придбати пісочний годинник на 2 хвилини, яскраву, зручну зубну щітку та «смачну» зубну пасту (мама може на собі показувати, як чистити зуби, і просити повторювати). Звичайно, не все одразу може вийде! Головне - дитину хвалити за старання, сказати, чому він молодець, що почистив зуби, виявити захоплення від його білосніжної усмішки! У жодному разі не лаяти і не критикувати, то можна відбити бажання.

Щоб дитині було цікаво, а головне - він розумів, навіщо потрібно чистити зуби, можна читати їй казки, дивитися разом мультики про гігієну рота. Запропонуйте дитині пограти у гру («Стоматолог»). Він - лікар і повинен добре почистити зуби (улюбленою іграшкою). Коли дитина старанно і захоплено це робити, необхідно коментувати і пояснювати, як правильно чистити зуби.

Якщо важко це зробити правильно, запишіть дитину до фахівця на проведення уроку гігієни ротової порожнини з різними картинками, на моделях і т.д.
У 2,5 роки дитина переважно чистить зуби сама. Важливо відстежувати регулярність (щодня), частоту (вранці та ввечері), час чищення (2 хвилини). І, звичайно, необхідно дочищати зуби дитині, адже вона ще не може ідеально це зробити. Тому контроль за тим, як ваша дитина провела чищення зубів, необхідна до віку 8–10 років (без фанатизму).

Причин розвитку карієсу безліч, але на що батьки можуть вплинути це виробити корисні звички для своєї дитини на все життя!

Всі матеріали
Залишились питання?
Заповніть форму і ми самі Вам передзвонимо!