Акції та знижки Подарункові сертифікати
Замовити дзвінок

Адаптація дітей та комфортне лікування без стресу: перше знайомство зі стоматологом

11 Aug 2022

Усі батьки хочуть, щоб перший візит їхньої дитини до стоматолога увінчався успіхом. Адаптація дитини до стоматологічного прийому має відбуватися ще задовго до першого відвідування клініки.

Ідеальним варіантом звичайно ж буде відвідування стоматолога до того моменту, коли ви самостійно спостерігаєте проблеми в ротовій порожнині дитини і бажано, щоб перше знайомство пройшло як адаптаційний прийом.

Ось кілька порад, які допоможуть вам правильно підготувати дитину:

  • Відвідування стоматолога має бути звичайним заходом. Не варто акцентувати на цьому зайву увагу дитини. Потрібно лише задовольнити його інтерес якщо такий є, обережно підбираючи слова, щоб не злякати малюка.
  • Не варто вживати слова в контексті стоматології (такі як: біль, свердлити, укол та ін.), навіть із частинкою "не", сказавши "не бійся, буде не боляче" ви швидше за все отримаєте зворотний ефект.
  • Не треба обманювати дитину, говорити, що вона нічого не відчує, це займе 5 хв, і т.д. У будь-якому випадку будуть якісь відчуття, почуття вібрації, розпирання, тиску, оніміння, може бути гірко, кисло і т.д. Тривалість лікування також може бути різною.
  • Перший візит має відбутися під час найбільшої активності дитини. Бажано в першій половині дня. Дитина має бути виспавшоюся, бажано в хорошому настрої і не голодною.
  • Діти завжди дивляться на дорослих і беруть із них приклад. По можливості, візьміть із собою вашого малюка на прийом до стоматолога, коли ви будете в ролі пацієнта.
  • Супроводжувати дитину має людина, яка не має фобії перед стоматологічними втручаннями і є авторитетом для дитини.
  • Дозвольте дитині взяти з собою на прийом її улюблену іграшку.
  • Вдома можна пограти у стоматолога, подивитися, порахувати зубки. Це буде чудовим тренуванням, якщо дитина під час гри потримає хвилинку, другу рота відкритим.

При знайомстві дитини з її новим другом-стоматологом, проходить подальша адаптація, будуються довірні стосунки, налагоджується емоційний контакт.
Попередньо перед початком будь-яких дій лікар розповідає і погоджує з дитиною свої плани на прийом в ігровій формі. Демонструються всі пристрої, пристрої та предмети, які знадобляться для реалізації наміченого плану. І тільки після цього лікар приступає до огляду, фото протоколу, чищення чи лікування.

На первинному прийомі відбувається огляд, фото реєстрація, проводиться урок гігієни та даються рекомендації щодо домашнього догляду, інформація щодо тактики та принципів подальшого лікування. При необхідності може бути зроблений рентгенівський знімок зубів. Якщо дитина емоційно та психологічно готова, може бути проведена професійна гігієна або незначне лікувальне втручання.

Адаптація потрібна для того, щоб допомогти дитині пристосуватися до стоматологічних процедур, сформувати у дитини таке розуміння того, що відбувається, яке не викликатиме страху, що дозволить провести якісне стоматологічне лікування без негативних емоцій та сліз.

Всі матеріали
Залишились питання?
Заповніть форму і ми самі Вам передзвонимо!