Акції та знижки Подарункові сертифікати
Замовити дзвінок

Як обрати зубну пасту: поради від сімейної стоматології Smile

06 Sep 2021

Багато людей при виборі зубної пасти недооцінюють її значущість у міру впливу на здоров'я ротової порожнини і орієнтуються частіше на вартість і виробника, а не на вміст продукту.

Лікарі сімейної стоматології Smile завжди рекомендують підбирати зубну пасту залежно від проблем, із якими стикаються пацієнти.

Що важливо знати про зубну пасту?

Зубні пасти діляться за якістю впливу та за ступенем абразивності. Існують гігієнічні та лікувально-профілактичні зубні пасти.

Гігієнічні зубні пасти не містять спеціалізованих добавок і покликані очищати та освіжати порожнину рота щасливчиків, у яких немає жодних проблем із зубами та яснами. Їх можна використовувати постійно.

Лікувально-профілактичні пасти мають у своєму складі натуральні або синтетичні препарати, які мають певний вплив на тканини порожнини і в залежності від цього діляться на категорії:

  • Пасти, що насичують емаль необхідними мінералами. Містять у складі сольові комплекси на основі фтору та кальцію. Рекомендуються пацієнтам з множинним карієсом та зі «слабкою» емаллю.
  • Лікувальні пасти, що містять лікарські препарати і мають протизапальну, кровоспинну, стимулюючу та загоюючий дію. Вони призначаються лікарем з певним курсом, оскільки можуть негативно діяти на слизову оболонку ротової порожнини при неконтрольованому застосуванні.
  • Перешкоджаючі утворенню та мінералізації пігменту та нальоту. Такі пасти містять більш інтенсивно діючі абразивні компоненти та речовини, що перешкоджають кристалізації. Показані пацієнтам, у яких дуже швидко утворюється наліт курця, зубний камінь та пігмент від міцної кави або чаю. Зазвичай рекомендується до використання не частіше 2-4 разів на місяць.
  • Спеціальні зубні пасти для зниження чутливості зубів. За їх використання відбувається закупорювання дентиних канальців емалі зубів, у результаті знижується чутливість від різних подразників. Ці пасти можуть призначатися лише курсами, оскільки вони низкоабразивные, отже менш інтенсивно знімають наліт.
  • Відбілюючі пасти, надають освітлювальний ефект за рахунок кисню, який виділяється при взаємодії слини і перекису карбаміду. Ці види зубних паст показані для використання лише певної категорії пацієнтів, які мають здорові та міцні зуби, як і при відбілюванні зубів. Вони не можуть використовуватися на постійній основі, оскільки можуть викликати підвищену чутливість зубів та їх рекомендовано застосовувати курсами у поєднанні з гігієнічними та лікувально-профілактичними пастами.

Наша стоматологія також рекомендує звертати увагу на абразивність зубної пасти. Розмір частинок та їх кількість визначає ступінь полірованості емалі. Чим вони більші, тим сильніший ефект очищення, але й можливість пошкодження емалі набагато вища.

Абразивність зубних паст позначається на упаковці абревіатурою RDA

RDA від 20 до 50 – для людей з високою чутливістю зубів.

RDA від 50 до 80 – це помірно-абразивні пасти для людей, які не мають стоматологічних проблем.

RDA від 80 до 110 – ці пасти добре полірують та освітлюють емаль, але протипоказані людям, які мають композитні реставрації зубів.

RDA вище 120 – високоабразивні. Ми не рекомендуємо такі пасти людям, які мають високу чутливість зубів, тріщини та відколи емалі.

Дитячі зубні пасти мають абразивність не вище 20, а дітям віком до 2 років краще використовувати нульову абразивність.

У сімейній стоматології Smile лікарі завжди допоможуть правильно підібрати засоби індивідуальної гігієни для всіх членів вашої родини.

Всі матеріали
Залишились питання?
Заповніть форму і ми самі Вам передзвонимо!